Es esmu Ingus. Viena no manām kaislībām jau kopš agras jaunības ir
kvalitatīvs uzturs. Man vienmēr paticis lasīt zinātniskos atklājumus uztura
jomā, iepazīt produktu etiķetes, to sastāvu, un izvēlēties uzturā pēc iespējas
dabīgākas lietas. Taču neesmu ar to apsēsts (sieva gan mēdza teikt, ka esmu ar
to “pozitīvi apmāts”) vai fanātisks. Gadu gaitā esmu sapratis, ka zinātnes
uzskati arī uztura jomā mainās, un reizēm pat radikāli pretēji. Labs piemērs
tam ir sviests un tauki kopumā – dažus gadu desmitus atpakaļ tie tika pasludināti par galveno veselības ienaidnieku, tad atkal pretēji, kā ļoti veselīgu un labu
produktu. Tāpat es arī neticu, ka ir viens pareizs veids kā ēst – svaigi, vegāni,
veģetāri vai jaukti. Jo arī šajā jomā ir neskaitāmi piekritēji dažādiem
modeļiem, kuriem visiem ir ticami argumenti – vegāni apgalvo, ka uzturs, kas
saistīts ar dzīvnieku pasauli, ilgtermiņā izraisa dažādas saslimšanas, tai
skaitā vēzi (tas ir zinātniski pierādīts), tai pašā laikā, piemēram, Ungārijā
ir klīnika, kura sekmīgi (tas arī ir zinātniski dokumentēts) ārstē dažādas
smagas vēža formas un autoimūnās saslimšanas, liekot pacientiem ēst tikai
dzīvnieku taukus un gaļu, balstot savu teoriju uz to, ka augi negrib, lai mēs
tos apēdam, tāpēc tajos ir antivielas, kuras mūs ilgtermiņā padara slimus. Ko
nu lai dara!? Kļūt par vegānu, vai paleodiētas piekritēju?!? Domāju, ka
vispareizāk ir klausīt savai sirdij un pārliecībai, ieklausīties ķermenī un
pašsajūtā, atrodot sev piemērotāko ēšanas modeli, tai pašā laikā nedomājot, ka
tas der un ir labs visiem. Būt ar to laimīgam un necensties savu laimi uzspiest
citiem, kritizējot, ka viņu izvēlētais ceļš ir sliktāks vai nepareizāks. Vienam
gan es ticu pilnībā - ir jācenšas ēst pēc iespējas dabīgi un kvalitatīvi, bez
nekādiem garšas, smaržas, uzglabāšanas termiņa un citiem uzlabotājiem,
neatkarīgi no modeļa, kuru katrs ir atzinis sev par labu esam.
Manā ģimenē aug trīs bērni un
mums abiem ar dzīvesbiedri (līdz ar to arī bērniem) ļoti patīk gatavot – gan ikdienai,
gan svētkiem, uzņemt ciemos draugus vai doties pie tiem ciemos. Savā ģimenē esam atraduši veidus kā iegādāties kvalitatīvus produktus par pieņemamām cenām. Daži
piemēri – pa tiešo no ZS “Kaņepītes” pērkam dažāda veida bioloģiski audzētus
graudaugus un pākšaugus (speltu, rudzus, auzas, miežus, griķus, zirņus), paši
maļam miltus, no kuriem cepam un gatavojam dažādas gardas lietas – pankūkas,
mafinus, tartes, biskvītus, sacepumus, maizītes utt. No Vācijas pasūtu bioloģiskās
zaļās kafijas pupiņas, kuras es pats grauzdēju, un sieva katru rītu dzēra svaigāko (ne vienmēr gardāko, atkarībā kā sagrauzdējas) kafiju. No Spānijas, pa
tiešo no ražotājiem, pasūtu olīveļļu, kura ir svaiga, zināmas izcelsmes un
neizsakāmi garda. Nemaz jau nerunājot par tradicionālākām lietām, kā produktu
pirkšanu tieši no Latvijas zemniekiem tirgū. Kas svarīgi, neņemot vērā, ka
sākuma posmā tas atsevišķās jomās prasīja zināmus ieguldījumus finansiālajā jomā
(graudu dzirnaviņas, labas kafijas dzirnavas utt.), tad ilgtermiņā skatoties
visi šie produkti izmaksā lētāk, nekā “parastie” – lielveikala plauktos
nostāvējušies produkti, un kas vēl svarīgāk par izmaksām – tie ir svaigi,
garšīgi un veselīgi. Man būtu stāsts par vairākām lietām, piemēram, kāpēc sāku
grauzdēt kafiju, kāpēc sāku malt miltus utt., bet šoreiz pastāstīšu par
olīveļļu.
Kā un kādēļ es sāku pasūtīt
EVO no Spānijas?
Es, mani bērni un viņu māmiņa EVO burtiski iemīlējāmies 2016. gada rudenī Spānijā, kad ceļojuma laikā nakšņojām pie Cazorlas municipalitātes vietējā zemnieka Salvadora (skatīt atēlu zemāk). Tur pagaršojām īstu, svaigu un neizsakāmi gardu Royal šķirnes olīvu EVO. Tas bija mirklis, kurā sapratu, ka nekad vairs nespēšu nopirkt EVO (liel)veikalā. Atgriezies mājās, dažu mēnešu laikā iztukšojis (kopā ar sievu, bērniem un draugiem) no zemnieka nopirktos 20 litrus EVO, sāku meklēt un arī atradu iespējas iegādāties to pašu burvīgo EVO tieši no kooperatīva, kura biedrs bija Salvadors. Par svaigu, garšīgu, zināmas un uzticamas izcelsmes, bieži vien augstus apbalvojumus ieguvušu EVO, samaksājot tikai nedaudz vairāk, kā par veikalos pieejamo, milzīgo firmu fasēto, dažādu valstu olīveļļu sajaukumu, kurš ne tuvu nestāv tam, ko varētu saukt par "šķidro zeltu". Tikai nianse bija, ka jāpērk vismaz 50 litrus, lai tas būtu finansiāli kaut cik izdevīgi, tāpēc piedāvāju diviem draugiem, vai negrib ar mani kopā nopirkt vairākas kastes superīgas extra virgin olīveļļas, un viņi piekrita. Tā tas sākās! Ar laiku sāku pētīt arī citu ražotāju piedāvājumus, pētīju EVO konkursu rezultātus, lai uzzinātu, kuri ir labākie no labākajiem, lai pagaršotu citu olīvu šķirņu eļļas, stiprākas, maigākas, bioloģiskas, nebioloģiskas. Ka teica mana sieva – biju un joprojām esmu pozitīvi apsēsts ar extra virgin olīveļļu.
Pamazām labu EVO iemīlēja arī citi mani
draugi, tad arī viņu draugi, kamēr sapratu, ka apkārtējie cilvēki novērtē
kvalitatīvu EVO, par spīti tam, ka pamatā tomēr esam "skābā krējuma
un sviesta" (kas arī, manuprāt, ir ļoti gardi produkti) kultūra. Tāpēc
nolēmu piedāvāt arī citiem, kuri (vēl) nav mani draugi, iespēju iepazīt šo lielisko
dabas velti - maksimāli svaigu (pēdējās ražas) EVO, kuru
saņemu tieši no ražotājiem Spānijā, kuru par garšīgu (salātos, mīklās, ar
maizi, cepšanai, papildinot jau gatavu ēdienu utt.) ir atzinusi mana ģimene, nu
jau praktiski visi mani draugi, kā arī daudzi viņu draugi. Turklāt par
saprātīgu cenu, lai tā kļūtu par ikdienā iecienītu un bieži lietojamu produktu,
kā tas ir manā ģimenē, nevis plauktā noputējušu, no ilgas stāvēšanas kļuvušu
negaršīgu (lasi, oksidējušos un vecu), "luksusa" produktu.
Es savu ikdienu vairs nespēju
iztēloties bez labas extra virgin olīveļļas un situācijās, kad mājās ir palicis mazāk par 5-7 litriem (kas ir aptuvenais mūsu ģimenes mēneša patēriņš), jau kļūstu tramīgs.
Reiz bija situācija, kad īsi pirms Ziemassvētkiem mājās beidzās EVO (jo
nebiju to laikus pasūtījis) un es no vairākiem draugiem, ar kuriem kopā biju
nopircis kārtējo kasti eļļas, aizņēmos pa litram eļļas, jo veikalā nopērkamā (it kā) "extra virgin" olīveļļa vairs nebija versija. Tā lūk!
Esiet
brīdināti – garda extra virgin olīveļļa rada (pozitīvu) atkarību!!!
P.S. Bildē redzamā un jebkura cita alkohola lietošana, iespējams, var uzlabot jūsu komunikācijas spējas (ar Salvadoru tai skaitā), taču zinātnieki apgalvo, ka varot kaitēt veselībai. Esiet brīdināti!