Vēlreiz atgādināšu par dažādām olīveļļas (kvalitātes)
kategorijām, kas, manuprāt, būtu pirmais un svarīgākais, ko jāzina par
olīveļļu, jo ne visu olīveļļu ražo vienādi. Vienkāršības labad, salīdzināšu
olīveļļas ieguves procesu ar ābolu sulas ieguvi.
Izspaidu eļļa– šai olīveļļas kategorijai (itāļu val. - olio di sansa e di oliva, angļu val.
- pomace olive oil)
nav nekā kopēja ar kvalitatīvu un garšīgu eļļu. To iegūst no olīvu biezumiem -
izspaidām, kuri paliek pāri pēc (extra) virgin olīveļļas ieguves.
Iztēlojieties, ka jūs mājās izspiežat ābolu sulu, pāri paliek biezumi, no
kuriem fiziski vairs nav iespējams izspiest sulu, pat ar pasaules labāko
sulasspiedi. Tad jūs biezumus nododat speciālai rūpnīcai, kura ņem talkā no
naftas iegūtu vielu heksānu (kuru lieto apavu līmes ražošanā utt.), ar kuras palīdzību
“izvelk” no biezumiem tajos atlikušos ~5% sulas, jeb olīvu gadījumā eļļas. Šī
procedūra (heksāns+karstums) tiek pielietota arī lai iegūtu lielāko daļu sēklu –
saulespuķu, sojas, rapšu, kukurūzas u.c. eļļas.Zemākās
kategorijas olīveļļa, izvairieties no tās lietošanas uzturā!!!
Rafinēta olīveļļa - Tiek saukta vienkārši par olīveļļu.Bieži tiek ražota no pārgatavojušāmies un bojātām olīvām vai no sliktas kvalitātes
pirmā spieduma olīveļļas. Rafinēšana ļauj atbrīvoties no sliktas garšas un
smaržas, kura rodas dēļ nekvalitatīvām izejvielām. Atkal iztēlojieties, ka esat
izspieduši sulu no daļēji iepuvušiem un ierūgušiem āboliem, kura, protams,
garšo atbaidoši un nav lietojama uzturā dēļ savām garšas un ķīmiskajām īpašībām.
“Par laimi” ir izgudrota rafinēšana, kura ļauj jums sulu no sapuvušiem āboliem
pārvērst par samērā neitrālu, bezgaršīgu šķidrumu, kuram piešķaida 5-15% ābolu
sulas (extra virgin olīveļļas), kura piešķir nedaudz garšas un smaržas, kas
ļautu to saukt par “rafinētu ābolu sulu”. Līdzīgā veidā iegūst rafinētu
olīveļļu - itāļu
val. - oli di oliva, angļu val. – olive
oil, pure olive oil, ligt olive oil u.c.).Zemas
kategorijas olīveļļa, izvairieties no tās lietošanas uzturā!!!
Virgin olīveļļa– olīveļļa, kura iegūta tikai ar mehāniskiem līdzekļiem, taču nav tik
garšīga un kvalitatīva, lai to klasificētu kā “extra virgin”. Ņemot talkā
līdzību par āboliem, process būtu sekojošs. Jūs samaļat ābolus un izspiežat no
tiem sulu. Iegūto sulu aizsūtat uz laboratoriju, lai tai veiktu ķīmiskās
analīzes. Laboratorija apstiprina, ka ķīmiskā kvalitāte ir samērā laba, ar pavisam
minimāliem defektiem. Tad jūs iedodat sulu pagaršot saviem ģimenes locekļiem (eļļas
gadījumā - speciāli trenētai degustatoru komisijai), kuri nogaršojuši sulu
secina, ka dzert jau var, bet kaut kā nedaudz pietrūkst, lai to varētu saukt
par izcilu ābolu sulu. Tāpēc tā tiek klasificēta kā “virgin”, kas nozīmē, ka tā
ir svaigi spiesta, neņemot talkā heksānu, karstumu utt., bet nav izcila.
Ņemot
vērā Dānijas gadījumu, kur no 21 testētā, lielveikalu plauktos dabūjamās extra
virgin olīveļļas parauga, šai kategorijai atbilda tikai 4, tad es sliecos domāt, ka vairums Latvijas lielveikalos nopērkamās “extra virgin” olīveļļas,
patiesībā (labākajā gadījumā) atbilstu “virgin” kategorijai.Oficiāli Latvijā neesmu redzējis “virgin” kategorijas olīveļļu,
neoficiāli, viss, ko jūs līdz šim esat pirkuši lielveikalā, ap 5/6,- eir litrā, atbilst šai kategorijai.
Extra virgin olīveļļa– labākais, ko var
iegūt no olīvām! Tikai ar mehāniskiem līdzekļiem izspiesta olīvu sula, no kuras
ar centrifūgu tiek atdalīts ūdens, turklāt temperatūra nevienā eļļas ieguves
fāzē nedrīkst pārsniegt +27 pēc Celsija skalas. Laboratorija to atzīst par
kvalitatīvu, degustētāju komanda par gardu.Tikai šāda eļļa tiek klasificēta kā “extra
virgin olīveļļa”. Vai tas nozīmē, ka jums tā garšos? Vai jums garšo jebkura kvalitatīva
ābolu sula, kura iegūta no dažādu šķirņu āboliem? Visticamākais, ka nē, jo
vienam garšo salda sula, otram saldskāba, trešajam skābena. Tieši tāpat ir ar
extra virgin olīveļļu, jo tā sevī “nes” attiecīgās olīvu šķirnes garšu. Viena
maigu, cita skarbāku ("veikals" sadaļā variet redzēt, ka visas EVO ir klasificētas 3 grupās - maiga, vidēja un stipra). Sekojiet www.olivellas.lv, un jums būs iespēja iepazīt un
atrast garšu, kura jums patīk. Es garantēju!